Doorgaan naar hoofdcontent

Een kus van mijn leerling


De Nederlandse lessen van Itom Taal zijn vanmorgen begonnen na de zomervakantie. Langzaam stromen onze leerlingen binnen. Ze komen uit AziĆ« en Afrika. Iedereen krijgt van mij een hand en soms maak ik een praatje. Terwijl ik met een collega in gesprek ben zie ik buiten in de verte Ahmed (de naam is verzonnen) aankomen lopen. Hij is weer eens te laat. En hij woont niet eens zo ver hier vandaan. Hij spreekt nauwelijks Nederland, maar is assertief. Hij stelt altijd veel vragen. Pijnlijke vragen schuwt hij niet. Hij spreekt behalve Arabisch goed Engels. Zijn moeder is Turks en zijn vader Koerdisch, een lastige combinatie. Ik besluit in een flits hem welkom te heten en loop snel naar de voordeur. 

Ik open de deur en heet hem van harte welkom, ook al is hij te laat. Ik steek mijn hand naar hem uit die hij onmiddellijk grijpt om mij naar zich toe te trekken zodat onze bovenlichamen botsen. Hij wil mijn heerlijke geurtje goed in zich opnemen, schiet door mijn hoofd. Maar hij drukt zijn wang stevig tegen de mijne en roept iets voor mij onbegrijpelijks en ik hoor mijn voornaam. Een kus zonder de lippen te gebruiken. Dat deed hij nog niet eerder met mij. 

Ik besef pas langzaam wat er is gebeurd. Hij brengt zijn vriendschap gewoon tot uitdrukking, of zoals zijn landgenoten zeggen, 'de deur staat altijd voor jou open'. Het voorval blijft de hele ochtend door mijn hoofd spoken. In zijn kringen is het heel gewoon dat mannen elkaar zo innig begroeten. Met een 'wangkus'. Het heeft niets met homo-seksualiteit te maken. Hij heeft een vriendin, weet ik. In Bulgarije. Een rijke dame die hij maar een keer in de drie maanden ziet. Ahmed mag dan nog niet zo'n goede leerling zijn, hij is blij mij te zien. We zijn gelijk.  En dat doet mij goed. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Weer zo'n fantastische dag gehad bij Itom Taal. Het vroor buiten dat het kraakte. En de cursisten kwamen ijskoud naar de Jacob Catsstraat in Hengelo toegestroomd om hun kennis van de Nederlandse taal te verbeteren. Een van onze altijd vrolijke docenten zong in de pauze zo maar het titellied van Noddy, de Engelse kinderserie over een grappig mannetje dat met zijn autootje het een na het andere bijzondere avonturen beleeft. Drie van onze cursisten vonden het lied zo grappig dat ze het onmiddellijk opzochten op internet en afspeelden waarna het vrolijke humeur van onze collega escaleerde naar een opperbeste stemming dat de drie volwassen kerels weer aanzette tot meer lol onder elkaar. De uitbundiger sfeer bleef de hele pauze van een half uur domineren en leek iedereen mee te slepen. 

Nog even het filmpje opgezocht voor al die mensen die samen met hun kinderen naar Noddy keken. De heerlijke combinatie van vrijwilligers en beroepskrachten bewijst maar weer een fantastische formule te zi…
Verschrikkelijk geschrokken ben ik. Het gaat slecht met mijn taalmaatje. Hij ligt op de bank onder een dekbed in de woonkamer bij zijn ouders. Twee weken nadat Mustafa (23) een aanval kreeg op vakantie in Parijs en in het ziekenhuis belandde oogt hij nog steeds uitgeput. Hij is suf en valt steeds in slaap. Praten valt hem zwaar. Zijn ouders en zijn twee zusjes zijn flink aangeslagen maar desondanks toch opgelucht dat hij terug is, dank zij Allah.

Mustafa is dom geweest. Hij vertrok zonder een bericht achter te laten. In Zwolle verloor hij al een mobieltje. Hij ontmoette twee andere Arabisch sprekende mannen en ze besloten samen met de bus naar Parijs te rijden. Tijdens een plaspauze reed de bus zonder hem verder. Zijn tas met geld, laptop en kleren zijn weg. Mustafa besloot achter de bus aan te reizen maar hij verdwaalde in Parijs en niemand spreekt er Engels.

Mustafa had toevallig nog een kaartje bij zich van een tankstationhouder en belde hem met de vraag zijn broer te benaderen. Die…
Wist je dat de turbines voor de opwekking van elektriciteit precies op 3000 toeren draaien? Anders is de netspanning niet exact 50 hertz. De klokken gaan dan te snel of juist te langzaam draaien. In de Verenigde Staten draait het net op 60 hertz. Vandaag heb ik dat geleerd in het Industriemuseum van Oyfo in Hengelo, die vlakbij de moskee staat waar Mustafa vrijdag nog was om te bidden. 

Hij lijkt het museum interessant te vinden. Mijn Syrische vriend was de afspraak voor deze zogeheten Draai en Doedag vergeten. Hij dacht dat dit volgende week zondag zou zijn.


Een half uur nadat ik hem had gebeld troffen we elkaar dan toch bij de bibliotheek om van daar uit door te fietsen naar Oyfo, het voormalige industriemuseum Heim. Uitleggen waar dat is leek te moeilijk door de taalkloof tussen ons. We hadden de begane grond 'gedaan' toen zijn vader plotseling voor de deur stond van het museum. Hij was kennelijk nieuwsgierig geworden wie die man was die zijn zoon nu al enkele maanden elke we…