Doorgaan naar hoofdcontent

Verschrikkelijk geschrokken ben ik. Het gaat slecht met mijn taalmaatje. Hij ligt op de bank onder een dekbed in de woonkamer bij zijn ouders. Twee weken nadat Mustafa (23) een aanval kreeg op vakantie in Parijs en in het ziekenhuis belandde oogt hij nog steeds uitgeput. Hij is suf en valt steeds in slaap. Praten valt hem zwaar. Zijn ouders en zijn twee zusjes zijn flink aangeslagen maar desondanks toch opgelucht dat hij terug is, dank zij Allah.


Mustafa is dom geweest. Hij vertrok zonder een bericht achter te laten. In Zwolle verloor hij al een mobieltje. Hij ontmoette twee andere Arabisch sprekende mannen en ze besloten samen met de bus naar Parijs te rijden. Tijdens een plaspauze reed de bus zonder hem verder. Zijn tas met geld, laptop en kleren zijn weg. Mustafa besloot achter de bus aan te reizen maar hij verdwaalde in Parijs en niemand spreekt er Engels.
 

Mustafa had toevallig nog een kaartje bij zich van een tankstationhouder en belde hem met de vraag zijn broer te benaderen. Die zou hem geld kunnen sturen. Maar dat lukte niet. Hongerig en slapend in parken en op straat sukkelde Mustafa dagenlang door Parijs tot agenten ontdekten op 9/11 dat hij een schaar bij zich had. Hardhandig met de handen geboeid op de rug werd hij opgepakt en meer dan een dag lang opgesloten.
 

Tot overmaat van ellende kreeg hij ook nog een zware aanval waarbij zijn spieren verkrampen. In het ziekenhuis kreeg Mustafa zware medicijnen waardoor hij buiten westen raakte. In plaats van de familie te bellen, deden politie en ziekenhuismedewerkers niets om de familie in te lichten over de toestand en de verblijfplaats van Mustafa.
 

De familie had al dagen niets meer van hun geliefde gehoord en deden aangifte bij de politie in hun woonplaats Hengelo. Het bericht kwam in de krant en op internet. De garagehouder las dat en herinnerde zich dat Mustafa hem enkele dagen eerder belde vanuit Parijs. Hij besloot de politie te bellen en de politie informeerde de familie hierover en die besloot met vier mensen te gaan zoeken in Parijs. Ze zochten drie dagen lang vrijwel non-stop. Ze zochten in parken en ziekenhuizen. Pamfletten in de Franse taal verspreidden zij overal, totdat ze aan de balie van een ziekenhuis hoorden dat Mustafa daar zou liggen.
 

De familie herenigde zich snel maar Mustafa kon nog niet reizen. Hij was wel tien kilo afgevallen en kon nog niet mee terug naar Nederland. Pas dagen later mocht hij het ziekenhuis verlaten. De familie is verdrietig en teleurgesteld. Mustafa heeft dagen in Parijs rond gezworven zonder hulp te hebben gekregen. Hij heeft er zelfs ruzie gehad met drie vier jongens en daarbij klappen opgelopen. Vier weken nadat hij als vermist is opgegeven zie ik een magere, totaal vermoeide jongeman voor me die Engels tegen me spreekt omdat hij even denkt dat hij weer in Parijs is en tegen een vreemde spreekt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pas herenigd na drie afwijzingen Vaak hoor je van vluchtelingen de meest gruwelijke verhalen. Positief nieuws is schaars. Maar soms gebeurt  iets bijzonders. Zoals met Johannes die op het moment dat ik dit schrijf terug is in Afrika.  Voor de eerste keer in meer dan vier jaren tijd ziet hij eindelijk zijn vrouw en kind terug. Drie keren zijn verzoeken afgewezen  om te mogen herenigen . Johannes leed daar zichtbaar zwaar onder. Onlangs kreeg hij dan toch toestemming voor een hereniging met zijn gezin. Hij ziet zijn vrouw terug in Addis Abbeba, de hoofdstad van Ethiopië. Hun geboortegrond ligt echter in Eritrea. Maar dat land is onbereikbaar voor hen geworden. Veel mensen vluchten omdat een dictator de baas is.  Johannes droom komt binnenkort uit. De streng gelovige christenen trouwt binnen enkele dagen met zijn vrouw. Daarna komt hij terug naar Nederland en zal het nog even duren voordat zijn vrouw en kind de reis naar de lage landen ondernemen. Andere curs...
Schoten bij arrestatie voor politiebureau Een schietpartij van dichtbij meegemaakt. Nota bene voor het politiebureau in onze stad. We deden boodschappen en hoorden, eenmaal buiten op de fiets, vier of vijf knallen vlak achter elkaar. ´Zal wel vuurwerk zijn´, dacht ik. Maar aan de houding van mensen op straat leidde ik direct af dat er iets bijzonders aan de hand moest zijn. Mensen stonden verstijfd naar de ingang van het politiebureau te kijken. Vier agenten zaten inmiddels bovenop een persoon die liggend op de grond geen kant meer op kon. In de verte hoorde ik een sirene van een politiewagen maar het gevaar was al geweken.  Een week later hoorde ik wie de arrestant was. Het was een oud vriendje van mij. Iemand die ik redelijk goed ken. Voor velen de dorpsgek. Zijn vader was vroeg overleden en toen hij een jaar of 16 was vond zijn moeder hem oud genoeg om op eigen benen te kunnen staan. Dat was waarschijnlijk ook de laatste keer dat hij zijn moeder wilde zien.  Zwartwe...
Zusje twee jaren niet gezien Zijn Nederlands is nog steeds slecht. Engels is zijn moedertaal. Afrikaans zijn tweede taal. Bryan heeft zijn cursus fotograferen hier net afgerond na een zwaar auto-ongeluk. Hij wil zich specialiseren in portretfotografie of landschapsfotografie. Hij weet het nog niet precies. Hij moet in elk geval geld gaan verdienen. Maar dat is moeilijk. Zijn zusje van tien jaar wil hij gaan zien. Hij heeft geen geld om naar Zuid-Afrika te vliegen waar hij is geboren in het onveilige Kaapstad. Twee jaren mist hij zijn zusje al. Hartzeer, dat heeft hij, vertelde hij me toen ik hem op straat tegenkwam. Een prachtig Afrikaans woord dat zoveel zegt. Het is zo moeilijk daar mee om te gaan. Hij heeft er last van, heimwee. Hartzeer, het bekende Afrikaanse woord dat iedere Nederland direct verstaat. Hij is arm. Hij huurt een kamertje, heeft weinig vrienden hier en zijn Nederlands? Dat is ondanks de Nederlandse lessen nog steeds niet zo best. Maar hij is veel optimistische...