Doorgaan naar hoofdcontent
Ik ben werkvinder

Een fantastische workshop gehad van Margreet Jonker uit Hengelo. Ze vertelt overtuigend hoe mensen leren sterker in hun schoenen te staan in een sollicitatiegesprek. 

Wat kan anders? Hoe krijg ik een beter inzicht in mezelf? Margreet Jonker vertelt in haar workshop Succesvol Solliciteren over 'de rode draad' in je leven. Daar 'moet' je je voldoende bewust van zijn. Wat je doet, kan dat ook anders? Kun je een andere cv maken die beter aansluit op wat werkgevers vragen? Op internet vind je veel voorbeelden van goede cv's.

Belangrijk is volgens Jonker dat je
- zorgt dat je goed kunt benoemen wat je precies wilt (duidelijkheid)
- hoe zet je andere mensen voor je in (heb je een 'kruiwagen')
- Wees pro-actief. Bel het bedrijf waar je graag aan de slag wilt. Vraag een rondleiding als je er solliciteert. Stel gerichte vragen. Laat goed merken dat je zeer geïnteresseerd bent. 

"Ik heb bijna al mijn banen verkregen door te netwerken", zegt Jonker. "Bel het bedrijf en treedt in contact met mensen die het kennen."

Maar: "Pas als je weet wie je bent en welke kwaliteiten je beheerst zou je gericht kunnen zoeken." Jonker suggereerde: Bel zo'n bedrijf eens op, lees de site drie keer goed en neem het woordgebruik over. Stuur een open sollicitatie. "Ga niet wachten tot er een vacature komt", zegt Jonker. "Dan ben je één van zo'n stapel sollicitaties." En ze houdt haar ene hand zeker 30 centimeter boven haar andere hand, alsof er een dikke stapel A4-tjes tussen ligt. 

"Werkvinders zijn jullie", zegt Jonker die nooit meer uit iemands mond de woorden "ik ben werkloos" wil horen. "Jullie zijn werkzoekers, of beter: werkvinders. Jouw sollicitatie is de oplossing voor het probleem dat een werkgever heeft. Investeer in jezelf. Je bent goud waard."

Bezoek ook haar site eens: https://margreetjonker.nl/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Weer zo'n fantastische dag gehad bij Itom Taal. Het vroor buiten dat het kraakte. En de cursisten kwamen ijskoud naar de Jacob Catsstraat in Hengelo toegestroomd om hun kennis van de Nederlandse taal te verbeteren. Een van onze altijd vrolijke docenten zong in de pauze zo maar het titellied van Noddy, de Engelse kinderserie over een grappig mannetje dat met zijn autootje het een na het andere bijzondere avonturen beleeft. Drie van onze cursisten vonden het lied zo grappig dat ze het onmiddellijk opzochten op internet en afspeelden waarna het vrolijke humeur van onze collega escaleerde naar een opperbeste stemming dat de drie volwassen kerels weer aanzette tot meer lol onder elkaar. De uitbundiger sfeer bleef de hele pauze van een half uur domineren en leek iedereen mee te slepen. 

Nog even het filmpje opgezocht voor al die mensen die samen met hun kinderen naar Noddy keken. De heerlijke combinatie van vrijwilligers en beroepskrachten bewijst maar weer een fantastische formule te zi…
Verschrikkelijk geschrokken ben ik. Het gaat slecht met mijn taalmaatje. Hij ligt op de bank onder een dekbed in de woonkamer bij zijn ouders. Twee weken nadat Mustafa (23) een aanval kreeg op vakantie in Parijs en in het ziekenhuis belandde oogt hij nog steeds uitgeput. Hij is suf en valt steeds in slaap. Praten valt hem zwaar. Zijn ouders en zijn twee zusjes zijn flink aangeslagen maar desondanks toch opgelucht dat hij terug is, dank zij Allah.

Mustafa is dom geweest. Hij vertrok zonder een bericht achter te laten. In Zwolle verloor hij al een mobieltje. Hij ontmoette twee andere Arabisch sprekende mannen en ze besloten samen met de bus naar Parijs te rijden. Tijdens een plaspauze reed de bus zonder hem verder. Zijn tas met geld, laptop en kleren zijn weg. Mustafa besloot achter de bus aan te reizen maar hij verdwaalde in Parijs en niemand spreekt er Engels.

Mustafa had toevallig nog een kaartje bij zich van een tankstationhouder en belde hem met de vraag zijn broer te benaderen. Die…
Wist je dat de turbines voor de opwekking van elektriciteit precies op 3000 toeren draaien? Anders is de netspanning niet exact 50 hertz. De klokken gaan dan te snel of juist te langzaam draaien. In de Verenigde Staten draait het net op 60 hertz. Vandaag heb ik dat geleerd in het Industriemuseum van Oyfo in Hengelo, die vlakbij de moskee staat waar Mustafa vrijdag nog was om te bidden. 

Hij lijkt het museum interessant te vinden. Mijn Syrische vriend was de afspraak voor deze zogeheten Draai en Doedag vergeten. Hij dacht dat dit volgende week zondag zou zijn.


Een half uur nadat ik hem had gebeld troffen we elkaar dan toch bij de bibliotheek om van daar uit door te fietsen naar Oyfo, het voormalige industriemuseum Heim. Uitleggen waar dat is leek te moeilijk door de taalkloof tussen ons. We hadden de begane grond 'gedaan' toen zijn vader plotseling voor de deur stond van het museum. Hij was kennelijk nieuwsgierig geworden wie die man was die zijn zoon nu al enkele maanden elke we…