De stelling van Thales
Hem Nederlands leren. Dat is wat ik doe. Bij mooi weer zitten we samen in de zon. Soms op de begane grond of de eerste verdieping. Soms op de tweede verdieping omdat de schaduw van Eetcafé De Buurman aan de Beursstraat de bibliotheek grotendeels in zijn schaduw plaatst. Echte Hengeloërs zijn trots op die straatnaam. Behalve Amsterdam had ook Hengelo eens een echte handelsbeurs. We bespreken artikelen uit de krant die soms lezen als propaganda. Je kunt niets vertrouwen. We maken samen zijn huiswerk zoals het schrijven van een opstel. En we bespreken Arabische woord in de Nederlandse taal. Sofa, wadi, koffie, suiker, mohair, papaja, mango, zelfs de woorden admiraal en Oranje komen uit het arabisch.
Maar ook is het de bedoeling mijn 22-jarige uit Damascus gevluchte maatje iets over zijn nieuwe woonplaats te leren. Het geschiedenis van huis Hengelo bijvoorbeeld, waarvan ook alleen maar wat grachten en een stokoude begraafplaats zijn overgebleven. Eens gebied van een heer van Twickelo, drost van Twente. Waar de Drienerbeek en de Berflobeek samenkomen daar ontstonden metaalfabrieken. Heemaf, Hazemeijer, Holec, Stork, Eaton en Thales. Mustafa is onder de indruk van de omvang van de bedrijven en de winsten. Het moederbedrijf van de Hengelose vestiging maakte aan winst in 2016 alleen al bijna een miljard euro, meldt Wikipedia.
Maar het bedrijf kent hij niet. Die high tec apparatuur boeit hem ook niet zo. Hij is meubelmaker net als zijn vader en broers en hij wil later constructeur of ingenieur worden in de bouw. Wel kent Mustafa de stellingen van Thales. De wiskundige stelling van Thales, zegt hij tot mijn grote verbazing. Een driehoek ingeschreven in een cirkel waarvan één zijde een middellijn van de cirkel vormt, is een rechthoekige driehoek. Ik heb wiskunde VWO gestudeerd en ken de stelling van Pythagoras maar Thales? Volgens Mustafa is er nog een andere stelling van Thales.
Op school geleerd, maakt hij me duidelijk. Het onderwijs in Syrië stond eens op een hoog niveau. En leren kan hij. Zelfs de Nederlandse taal, lezen en schrijven. Spreken blijft het lastigst.
Reacties
Een reactie posten