Doorgaan naar hoofdcontent


De stelling van Thales

Hem Nederlands leren. Dat is wat ik doe. Bij mooi weer zitten we samen in de zon. Soms op de begane grond of de eerste verdieping. Soms op de tweede verdieping omdat de schaduw van Eetcafé De  Buurman aan de Beursstraat de bibliotheek grotendeels in zijn schaduw plaatst. Echte Hengeloërs zijn trots op die straatnaam. Behalve Amsterdam had ook Hengelo eens een echte handelsbeurs. We bespreken artikelen uit de krant die soms lezen als propaganda. Je kunt niets vertrouwen. We maken samen zijn huiswerk zoals het schrijven van een opstel. En we bespreken Arabische woord in de Nederlandse taal. Sofa, wadi, koffie, suiker, mohair, papaja, mango, zelfs de woorden admiraal en Oranje komen uit het arabisch. 

Maar ook is het de bedoeling mijn 22-jarige uit Damascus gevluchte maatje iets over zijn nieuwe woonplaats te leren. Het geschiedenis van huis Hengelo bijvoorbeeld, waarvan ook alleen maar wat grachten en een stokoude begraafplaats zijn overgebleven. Eens gebied van een heer van Twickelo, drost van Twente. Waar de Drienerbeek en de Berflobeek samenkomen daar ontstonden metaalfabrieken. Heemaf, Hazemeijer, Holec, Stork, Eaton en Thales. Mustafa is onder de indruk van de omvang van de bedrijven en de winsten. Het moederbedrijf van de Hengelose vestiging maakte aan winst in 2016 alleen al bijna een miljard euro, meldt Wikipedia. Maar het bedrijf kent hij niet. Die high tec apparatuur boeit hem ook niet zo. Hij is meubelmaker net als zijn vader en broers en hij wil later constructeur of ingenieur worden in de bouw. Wel kent Mustafa de stellingen van Thales. De wiskundige stelling van Thales, zegt hij tot mijn grote verbazing. Een driehoek ingeschreven in een cirkel waarvan één zijde een middellijn van de cirkel vormt, is een rechthoekige driehoek. Ik heb wiskunde VWO gestudeerd en ken de stelling van Pythagoras maar Thales? Volgens Mustafa is er nog een andere stelling van Thales. 

Op school geleerd, maakt hij me duidelijk. Het onderwijs in Syrië stond eens op een hoog niveau. En leren kan hij. Zelfs de Nederlandse taal, lezen en schrijven. Spreken blijft het lastigst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Weer zo'n fantastische dag gehad bij Itom Taal. Het vroor buiten dat het kraakte. En de cursisten kwamen ijskoud naar de Jacob Catsstraat in Hengelo toegestroomd om hun kennis van de Nederlandse taal te verbeteren. Een van onze altijd vrolijke docenten zong in de pauze zo maar het titellied van Noddy, de Engelse kinderserie over een grappig mannetje dat met zijn autootje het een na het andere bijzondere avonturen beleeft. Drie van onze cursisten vonden het lied zo grappig dat ze het onmiddellijk opzochten op internet en afspeelden waarna het vrolijke humeur van onze collega escaleerde naar een opperbeste stemming dat de drie volwassen kerels weer aanzette tot meer lol onder elkaar. De uitbundiger sfeer bleef de hele pauze van een half uur domineren en leek iedereen mee te slepen. 

Nog even het filmpje opgezocht voor al die mensen die samen met hun kinderen naar Noddy keken. De heerlijke combinatie van vrijwilligers en beroepskrachten bewijst maar weer een fantastische formule te zi…
Verschrikkelijk geschrokken ben ik. Het gaat slecht met mijn taalmaatje. Hij ligt op de bank onder een dekbed in de woonkamer bij zijn ouders. Twee weken nadat Mustafa (23) een aanval kreeg op vakantie in Parijs en in het ziekenhuis belandde oogt hij nog steeds uitgeput. Hij is suf en valt steeds in slaap. Praten valt hem zwaar. Zijn ouders en zijn twee zusjes zijn flink aangeslagen maar desondanks toch opgelucht dat hij terug is, dank zij Allah.

Mustafa is dom geweest. Hij vertrok zonder een bericht achter te laten. In Zwolle verloor hij al een mobieltje. Hij ontmoette twee andere Arabisch sprekende mannen en ze besloten samen met de bus naar Parijs te rijden. Tijdens een plaspauze reed de bus zonder hem verder. Zijn tas met geld, laptop en kleren zijn weg. Mustafa besloot achter de bus aan te reizen maar hij verdwaalde in Parijs en niemand spreekt er Engels.

Mustafa had toevallig nog een kaartje bij zich van een tankstationhouder en belde hem met de vraag zijn broer te benaderen. Die…
Wist je dat de turbines voor de opwekking van elektriciteit precies op 3000 toeren draaien? Anders is de netspanning niet exact 50 hertz. De klokken gaan dan te snel of juist te langzaam draaien. In de Verenigde Staten draait het net op 60 hertz. Vandaag heb ik dat geleerd in het Industriemuseum van Oyfo in Hengelo, die vlakbij de moskee staat waar Mustafa vrijdag nog was om te bidden. 

Hij lijkt het museum interessant te vinden. Mijn Syrische vriend was de afspraak voor deze zogeheten Draai en Doedag vergeten. Hij dacht dat dit volgende week zondag zou zijn.


Een half uur nadat ik hem had gebeld troffen we elkaar dan toch bij de bibliotheek om van daar uit door te fietsen naar Oyfo, het voormalige industriemuseum Heim. Uitleggen waar dat is leek te moeilijk door de taalkloof tussen ons. We hadden de begane grond 'gedaan' toen zijn vader plotseling voor de deur stond van het museum. Hij was kennelijk nieuwsgierig geworden wie die man was die zijn zoon nu al enkele maanden elke we…